joi, 24 februarie 2011

Povestea martisorului


Simbol al primaverii MARTISORUL este un obicei , specific românesc ,dar se pare,cu rădăcini ce ajung pana la Imperiul Roman.

Chiar dacă în fiecare an cumparam si purtăm marţisore tot mai fanteziste ,tradiţia ramane aceeaşi dacă încercăm sa ne reanprospatam sufletul si mintea.

Povestea martisorului are mai multe acceptiuni .Una dintre acestea este ca obiceiul datează de pe vremea romanilor ,care sărbătoareau pe 1MARTIE ,,MATRONALIA" ,zi dedicată agriculturii ,cat si războiului , iar sărbătoarea coincidea cu solstitiul de primăvara.

Copiii romani purtau la gît monede găurite înşirate pe un fir împletit alb-negru sau alb-rosu .

Moneda era după rangul purtătorului de aur,de bronz sau de argint si aducea noroc.

Culorile simbolizau ,în acest caz iarna si primăvara sau pacea si războiul.

miercuri, 23 februarie 2011


24 FEBRUARIE -DRAGOBETELE,despre care se spune ca marcheaza inceputul primaverii,cand natura se trezeste ,iar pasarile isi recladesc ori isi cauta cuiburile.

DRAGOBETELE mai poarta denumirea de Cap de Primavara .

Alte denumiri ale acestei sarbatori mai sunt Ioan Dragobete,Dragostitele,Santion de primavara,dar si Dragomiru- Florea sau Granguru.
Se spune ca Dragobetele ar fi fost fiul Babei Dochia.

,,In ziua de Dragobete ,in satele romanesti se practicau multe credinte legate nu numai de dragoste si fertilitate,dar si de vindecare si renastere prin puterea naturii si a plantelor.Astel se spunea ca cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de bolile anului si mai ales,de febra si ca dragobetele ii ajuta pe gospodari sa aiba un an imbelsugat."
CITATUL ZILEI:,, Cartile raman fidele si n-o iau razna fara rost,ca oamenii"

Cursuri pentru bibliotecari







In perioada 14-17 feb. bibliotecara a participat la cursurile organizate de Biblioteca Judeteana Petre Dulfu- Baia Mare , cursuri la care bibliotecarii din judet au invatat cum pot infiinta noi servicii de biblioteca. Iata cateva imagini din timpul cursului :