marți, 26 martie 2013

2 APRILIE ZIUA CĂRȚII



În anul 1967, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a hotărât ca ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret. Sărbătorirea acestei zile este un omagiu adus marelui scriitor danez, cunoscut în întreaga lume pentru opera literară dedicată copiilor, dar şi o încercare în plus de a-i atrage pe cei mai mici cititori în minunatul univers al cărţilor.

Hans Christian Andersen a trăit între 2 aprilie 1805 şi 4 august 1875, talentul literar fiindu-i remarcat încă de la 17 ani de un regizor al Teatrului Regal. În 1835 a publicat primul său volum de basme, intitulat „Poveşti istorisite copiilor”. În perioada 1835-1850 a scris cele mai cunoscute şi apreciate scrieri ale sale: „Soldăţelul de plumb”, „Răţuşca cea urâtă”, „Povestea privighetorii”, „Crăiasa zăpezilor”, „Fetiţa cu chibriturile” etc.

Basmele şi povestirile marelui scriitor danez au fost traduse în peste 100 de limbi, înfrumuseţând copilăria multor generaţii de copii din întreaga lume. Povestioara mea preferată este „Prinţesa şi bobul de mazăre”, dar sunt convinsă că printre voi sunt mulţi care o îndrăgesc pe Degeţica, unii care ar vrea să-i croiască împăratului nişte haine noi şi, cu siguranţă, sunt mulţi aceia care vor să salveze Soldăţelul de plumb din foc.

            Vă aştept la BIBLIOTECA COMUNALĂ COPALNIC MĂNĂȘTUR

 „să încălecăm pe o lebădă sălbatică” şi să pătrundem în lumea basmelor lui Hans Christian Andersen!