luni, 19 februarie 2024
Constantin Brancusi
Constantin Brâncuşi s-a născut în data de 19 februarie 1876, la Hobița (jud. Gorj), al şaselea copil al lui Nicolae şi Maria Brâncuşi. Prima clasă primară o face la Peştişani-Gorj, apoi continuă şcoala la Brădiceni. Copilăria este marcată de dese plecări de acasă, la păstorit, în copilărie, și ani lungi de ucenicie în ateliere, prăvălii, restaurante în adolescenţă şi tinereţe.
În întâlnirile lor pariziene, Brâncuşi şi mai tânărul Petre Pandrea rememorează copilăria oltenească, care este una cu responsabilităţi, unde nu este loc de răsfăţuri ca în modelul literar al domnului Goe. Tânărul Brâncuşi pleacă de acasă să se „procopsească”, adică să-şi găsească un rost prin muncă. Toate studiile lui încep cu un examen reuşit şi se încheie cu diplomă, „patalama”, obţinerea bursei fiind condiţionată de seriozitatea studiilor.
Mai întâi, părintele (mama văduvă) trebuie să se angajeze că va plăti în cazul în care tânărul bursier nu va frecventa şcoala sau orice eventuale "rele purtări" ale acestuia, ceea ce Constantin Brâncuşi nu îşi poate permite. Vinde unei rude puţinul pământ, partea sa de moştenire de la tată, şi compensează nevoia de bani prin cereri de burse adresate bisericii, autorităţilor locale, ministerului. Pentru acestea trebuie să ofere în schimb seriozitate şi rezultate.
Pentru obţinerea burselor oferite de Epitropia Bisericii Madona Dudu din Craiova şi de autorităţile judeţului Dolj pe perioada studiilor de la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti, şcoala de la Bucureşti eliberează elevului certificate care atestă faptul că a frecventat cu succes cursurile, şi eventualele premii obţinute. În această corespondenţă putem vedea câteva dintre lucrările elevului Brâncuşi care au primit distincţii, păstrate în Serviciul Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale.
Actele referitoare la familia Brâncuşi se păstrează la Serviciul judeţean Gorj.
Citatele folosite din Petre Pandrea, "Brâncuşi. Amintiri şi exegeze", editura Meridiane, Bucureşti, 1976.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)