marți, 29 iunie 2021

Să cunoaștem Natura în cadrul Atelierelor de vară- Șotron: ''România de Poveste"



 Astăzi invitați ai Bibliotecii Comunale Copalnic Mănăștur au fost preșcolarii Grădiniței Copalnic Mănăștur însoțiți de doamnele Educatoare Pop Delia, Filip Maria și   Morari Marișca.

Având în vedere situația actuală și vrând sa ne eliberăm de măști,  am ieșit în natură și anume la  iazul din curtea casei mele, unde le-am citit copiilor o poveste: Peștele curcubeu de Marcus Pfister.




Am admirat iazul cu pești multicolori, le-am dat mâncare peștilor și am  identificat soiurile de pești și culorile acestora.Printre peștii din iaz copiii au recunoscut o specie mai comună și anume crapul, sturionul și mai multe soiuri de pești japonezi.

Răspândirea crapului pe teritoriul Asiei îi este atribuită lui Genghis Khan.(cel mai mare cuceritor al tuturor timpurilor care  a pus bazele imperiului Mongol).  Acesta a plasat crapi în lacuri pe parcursul rutelor sale având ca scop asigurarea proviziilor de hrană pentru trupele sale.Undeva în timpul anului 1600, fermierii japonezi din regiunea Niigata au avut strălucita idee de a crește crapi viguroși și comestibili în aceleași bazine(iazuri) din care irigau culturile de orez, în acest mod suplimentându-și dieta bazata pe orez.

Mai multe  mutații coloristice-inițial roșu și alb au apărut între anii 1804-1830.

Pornind  de la acestea, japonezii au crescut crapi japonezi colorați în alb și roșu, foarte familiari astăzi.


În cadrul acestei activități am vorbit și despre importanta apei pe Pământ și soiurile de plante care cresc pe lângă ape,  importanța și utilizarea lor.
Am făcut și o clasificare a apelor curgătoare și stătătoare.
Am identificat cea mai mare apă curgătoare  de la noi din țară: Fluviul Dunărea.

La sfârșitul vizitei copiii au fost invitați să răspundă provocării de a nara o poveste sau o întâmplare, ceea ce s-a dovedit a fi un exercițiu de imaginație foarte bun și o sursă de amuzament general.
Mulțumesc doamnelor educatoare pentru această dimineață frumoasă!