marți, 29 decembrie 2020

Culorile - Clopotelul Magic - cantece pentru copii


„Punguța cu două cărți" 2020 este un proiect  national al Fundatiei OvidiuRo pe care îl derulăm cu sprijinul Kaufland Romania, pentru că fiecare copil are dreptul la educație de calitate. Iar fiecare părinte merită să știe cât de importantă este o carte pentru copilul său. De aceea, 10.000 de copii din familii defavorizate, cu vârsta între 1-3 ani, vor primi pentru acasă o Punguță cu două cărți ilustrate și o surpriză, adecvate vârstei antepreșcolare. 1.000 de profesori, specialiști în educație, bibliotecari, asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, mediatori școlari, toți voluntari vor participa la sesiunile de formare centrate pe literație, susținute de formatorii OvidiuRo, vor primi un set de lectură pentru copiii mici și vor organiza ateliere de lectură pentru copii și părinții acestora.


Acesta este cadoul pe care l-au primit si 10 copii din Comuna Copalnic Manastur ,, Carticica mea cu ferestruici- CULORI ,,  si o surpriza mingea - Planeta.

            ARGUMENT:

De ce să citim cu copiii începând de la naștere?

 

1.Prin ghidaj copiii își intensifică  comportamentele de atenţie împărtăşită -privire către obiectul ţintă- care favorizează achiziția de noi cunoștințe.

                                   

2.Prin lectură putem facilita explozia rapidă a vocabularului pentru că  în cărți sunt de 3 ori mai multe cuvinte  decât într-o conversație cotidiană.

 

3.Prin expunere la povești, copiii își dezvoltă imaginația -capacitatea de a vedea cu ochii minții- și, implicit, gândirea și vocabularul.


miercuri, 23 decembrie 2020

CODEDojo C.M.-,,Code Kids" Copiii fac coding in bibliotecile publice

Membrii clubului CodeDojo Copalnic Mănăștur.-Copiii fac coding in bibliotecile publice au fost premiați.

Felicitări dragii mei!


Mulțumim Fundația Progress , Simplon Romania, Biblioteca Județeana ,,Petre Dulfu''Baia Mare.





 























vineri, 18 decembrie 2020

După muncă și răsplată- CodeDojo C.M.

 

Cadourile și premiile din partea Bibliotecii Județene,, Petre Dulfu"Baia Mare și Fundației Progres , au sosit la Biblioteca Comunală Copalnic Mănăștur, parteneră în proiectul Code Kids-Copiii fac coding în bibliotecile publice.

Mulțumim Oana Ungureanu coordonator proiect Maramureș, conducerii Bibliotecii Județene și Fundației Progres, pentru această oportunitate de a schimba viitorul copiilor din mediul rural.

Felicitări coderilor din grupul format în Biblioteca Comunală Copalnic Mănăștur ,,CodeDojo C.M." și mulțumesc părințiilor pentru înțelegere.

Dragi coderi CodeDojo C.M. vă aștept la Biblioteca Comunală Copalnic Mănăștur pentru a vă înmâna cadourile și pentru a vă ura ,,Sărbători sănătoase" și spor la codare în noul an.






joi, 10 decembrie 2020

,,Punguța Cu două Cărți "



















 ,,Cartea este cadoul pe care poți să-l deschizi o dată, și încă o dată, și încă o dată..."(Garrison Keillor)

Astăzi invitați ai Bibliotecii Comunale Copalnic Mănăștur au fost cei mai mici cititori, însoțiți de părinții lor  pentru ași ridica darul de la Asociația OvidiuRo și Kaufland. (cei mai mititei au primit punguța acasă).

Când faci parte dintr-o comunitate nu ai cum să nu te implici.Mulțumim Ascociația OvidiuRo și Kaufland.

Înmânându-le cărticica veselă și colorată celor mici, aceasta are toate șansele cu ajutorul părinților, cadrelor didactice,  bibliotecarului și de ce nu al nostru al comunității să devină  idee călăuzitoare,  fiind o treaptă de temelie.

Copilașii au primit cu bucurie acest mic dar,  bucurându-se și de jucăria sub formă de glob pământesc și le-am spus  o mică poveste:

Într-o țară îndepărtată pe acest pământ pe care voi,  dragi copii îl țineți acum în mână de Crăciun se oferă în dar cărți, apoi oamenii își petrec noaptea de Crăciun stând în pat, citindu-le copiilor povești și mâncând  ciocolată.

 Fericirea adevărată se găsește în lucruri mărunte.







marți, 8 decembrie 2020

„Punguța cu 2 cărți”

 

„Punguța cu 2 cărți” – un proiect al Fundatiei  OvidiuRo- proiect ce încurajează lectura  pentru copii, înca de la naștere.

Multumim OvidioRo  si Kaufland pentru oportunitatea de a  participa la astfel de proiecte. Punguta va ajunge la 10 copii din comunitate.

 Biblioteca Comunala Copalnic Manastur, Bibliotecar Olah Nicoleta

 




vineri, 27 noiembrie 2020

Regina Maria, simbol al Unirii și al Romaniei Mari

,, N'am să mă apuc a povesti de așezămintele țerii mele, de politica ei, de nume cunoscute lumii întregi. Alții au făcut aceasta cu mai multă pricepere decât aș fi putut. Îmi trebuie numai să vorbesc de sufletul ei, de atmosfera ei, de țeranii și ostașii ei, de lucruri care m'au făcut să iubesc țara aceasta, care au făcut ca inima mea să bată odată cu inima ei.

M'am purtat printre cei mai umili. Am întrat în căsuțele lor, li-am pus întrebări, am prins în brațele mele pe pruncii lor.

Li-am vorbit limba cu stângăcie, făcând multe greșeli, dar, de și străină, nicăiri, între țerani, n'am întâmpinat neîncredere ori bănuială. Erau bucuroși să-mi vorbească, bucuroși să mă lase să întru în căsuțele lor și în deosebi să-mi vorbească de năcazurile lor. Totdeauna de năcazurile lor au să povestească cei sărmani, dar aceștia o făceau cu o demnitate deosebită, vorbind de moarte și de sărăcie cu o resignare stoică, numărând mormintele copiilor lor așa cum altcineva ar număra pomii sădiți în jurul casei.

Săraci sunt, neștiutori sunt țeranii aceștia. Părăsiți sunt și plini de eresuri, dar este o mare nobleță în rasa lor. Sunt cumpătați la mâncare și mulțămiți cu puțin, puține sunt nevoile lor, dorințele lor sunt mărgenite; dar un vis mare îl hrănește cu dragoste fiecare din ei în inima sa: el dorește să fie stăpân pe pământ, să aibă în sama lui ogorul pe care-l lucrează; dorește să-l poată numi al său. Aceasta mi-a spus fiecare din ei și ei toți; era cântecul veșnic al tuturor cuvintelor lor.

* * *


Când am văzut întâiu un sat românesc, cu colibele-i mărunte ascunse între pomi, singurele colțuri verzi pe nemărgenitele câmpii, abia de puteam crede că familii întregi pot locui în case așa de mici.

Păreau casele pe care le schițam în copilărie cu o ușă la mijloc, o ferestruică de amândouă părțile și fum mergănd undeva în rotocoale din coperișul buhos. Adesea aceste coperișuri par prea grele pentru asemenea căsuțe; par că le zdrobesc, și ușile date în lături li dau o înfățișare de parcă ar striga după ajutor.

Seara femeile stau torcând din furcă pe praguri, pe când turmele vin spre casă tropotind moale prin praf și dulăii latră furios, umplând de zarva lor tot văzduhul."

,,Inima mea bate odată cu inima ei" descriea Regina Maria în prima sa carte numita ,,Țara mea" apărută în 1916 , publicarea acestei cărți a ajutat la stângerea de fonduri pentru activitatea Crucii Roșii, pentru îngrijirea soldaților români răniți în război.


,,Mulți soldați mi-au șoptit cu ultima suflare că pentru mine luptaseră, pentru că nu le eram eu oare casa, mama, credința și speranța" spunea Regina Maria în jurnalul său.




luni, 16 noiembrie 2020

Biblioteca ta, te vrea informat


 In luna noiembrie a anului 1883,apărea, în revista  ,,Familia(XIX, nr.-46)" poezia ,,Și dacă ramuri bat în geam" scrisă de Mihai Eminescu.

Poezia de-a lungul vremii a inspirat mulți compozitori talentați, printre aceștia se numară și George Ștephănescu.

Colecția Eminescu poate fi consultată,  în colecțiile digitale ale Bibliotecii Naționale a României, la adresa https://bit.ly/3kEq40W.

În colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României se păstrează peste 90 de partituri pe versurile marelui poet Mihai Eminescu.

vineri, 13 noiembrie 2020

 

Ziua Internațională a Pneumoniei.

Ziua Mondială a Pneumoniei este celebrată anual pentru:

- Creșterea gradului de conștientizare cu privire la pneumonie, cel mai mare „ucigaș” mondial de copii cu vârsta sub cinci ani. Conform datelor OMS, doar pneumonia ucide mai mult de 800 000 de copii în fiecare an, reprezentând 15% din totalul deceselor la copiii cu vârsta sub 5 ani. Este cea mai mare cauză de deces prin boală infecțioasă la copii. Un copil moare din cauza acestei infecții la fiecare 39 de secunde (sursa informației).

- Promovarea intervențiilor pentru a proteja, preveni și trata pneumonia; și

- Generarea de acțiuni pentru combaterea pneumoniei.

Coaliția Globală împotriva Pneumoniei la Copii asigură coordonarea Zilei Mondiale a Pneumoniei și este alcătuită din peste 140 de ONG-uri, instituții academice, agenții guvernamentale și fundații.

Ce este pneumonia

Pneumonia este o infecție care inflamează alveolele în unul sau ambii plămâni. Alveolele se pot umple cu lichid sau puroi (material purulent), provocând tuse cu flegmă sau puroi, febră, frisoane și dificultăți de respirație. O varietate de organisme, inclusiv bacterii, viruși și ciuperci, pot provoca pneumonie.

Pneumonia poate varia în gravitate, de la ușoară la fatală. Este mai gravă pentru sugari și copii mici, persoanele cu vârsta peste 65 de ani și persoanele cu probleme de sănătate sau sistem imunitar slăbit.

Simptomele pneumoniei

Semnele și simptomele pneumoniei variază de la ușoare la severe, în funcție de factori precum tipul de germeni care cauzează infecția, vârsta și starea generală de sănătate a persoane care dezvoltă afecțiunea. Semnele și simptomele ușoare sunt adesea similare cu cele ale unei răceli sau ale gripei, dar durează mai mult.

Citește și: Pneumonia, contagioasă? Tot ce trebuie să știi despre infecția pulmonară dobândită în spital sau în alte medii

Simptomele pneumoniei se pot dezvolta brusc în decurs de 24 până la 48 de ore sau pot apărea mai lent, în câteva zile (link direct NHS).  pot include:

  • Dureri în piept când respirați sau tușiți,
  • Confuzie sau dezorientare (mai des la adulți cu vârsta peste 65 de ani),
  • Tuse, care poate fi uscată sau poate fi productivă. În cazuri mai rare poate fi tuse de sânge (hemoptizie)
  • Oboseală, 
  • Stare generală de rău
  • Febra, transpirație și frisoane. În unele cazuri însă, temperatura corporală poate fi mai mică decât cea normală, mai ales la adulții cu vârsta peste 65 de ani și la persoanele cu sistem imunitar slab, arată specialiștii de la Mayo Clinic (link direct informații);
  • Greață, vărsături sau diaree,
  • Respirație sacadată și bătăi rapide ale inimii.
  • Pierderea apetitului. 

Este posibil ca nou-născuții și sugarii să nu prezinte niciun semn al infecției. Sau pot voma, să aibă febră și tuse, pot să pară neliniștiți sau obosiți și fără energie sau pot avea dificultăți de respirație și de înghițire.

Când trebuie să ajungi urgent la spital 

Este deosebit de important ca persoanele din aceste grupuri cu risc crescut să consulte un medic dacă au simptome de pneumonie:

- Adulți cu vârsta peste 65 de ani,
- Copii mai mici de 2 ani cu semne și simptome,
- Persoanele cu o afecțiune de bază sau un sistem imunitar slăbit,
- Persoanele care fac chimioterapie sau care iau medicamente care suprimă sistemul imunitar.

Sunați la 112 pentru o ambulanță dacă dumneavoastră sau cineva de care aveți grijă:

- se luptă să respire, 
- tușește sânge, 
- are buzele albastre sau fața albastră, 
- are senzație de frig și transpirație, cu pielea palidă sau pătată, 
- aveți o erupție care nu se estompează atunci când rotiți un pahar peste ea,
- persoana în cauză cade sau leșină
- persoana în cauză devine confuză sau foarte somnoroasă
- nu mai urinați sau urinați mai puțin decât de obicei.

joi, 12 noiembrie 2020

ORIGAMI

 11 Noiembrie-Ziua Mondială ORIGAMI

Origami este arta plierii hârtiei, apărută în Japonia acum sute de ani.

Origami este o activitate de relaxare și socializare, dar mai ales de antrenare a minții.

Practicienii acestei arte având un nivel crescut la detalii, cu un dezvoltat simț al orientării în spațiu, gândire logică, sunt preciși, disciplinați și comunicativi.

Având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă și vremea este tot mai mohorâtă,  vă provoc să vă dezvoltați acestă îndeletnicire.

Mai jos aveți câteva exemple:








luni, 9 noiembrie 2020

 9 Noiembrie-Ziua internațională  de luptă împotriva fascismului  și antisemitismului.

Vă recomnand cartea: Procesul de la Nurnberg



 ''Cartea corespunde unei nevoi evidente într-o perioadă de angoasă, de incertitudini, care ne fac pe fiecare dintre noi să ne gândim la propria mortalitate, la precaritatea existenţei'', spune Marc El Khadem, specialist al departamentului de ştiinţe umaniste din cadrul librăriei Tropismes pentru AFP.

In aceasta perioada este esential sa dezvoltam o preocupare pentru citit, sa avem mintea sanatoasa si sa avem o legatura cu trecutul si o incredere majora in viitor.

Lectura in timpul perioadei de izolare este esentiala.

 Va recomand biblioteca comunala Copalnic Manastur care are un numar mare de carti de interes public.

Bibliotecar OLAH NICOLETA Telefon 0764172248

              email: nicoleta.olah@yahoo.com

                          bibliotecamanastur@gmail.com

joi, 5 noiembrie 2020

Mihail Sadoveanu

 

Mihail Sadoveanu, 140 de ani de la naștere

Se împlinesc, pe 5 noiembrie, 140 de ani de la nașterea la Pașcani a lui Mihail Sadoveanu, cel mai proeminent prozator al literaturii române. Strămoșii săi paterni, gorjeni, veneau de fapt din sudul Dunării; cei materni erau răzeși de la apa Moldovei. Tatăl, longevivul avocat Alexandru Sadoveanu, era, aflăm din Anii de ucenicie, un spirit voltairian, laic și cosmopolit; mama, Profira Ursaki, femeie fără școală,  făcea parte din lumea tradițională a „umiliților și ofensaților vieții”. Din concilierea acestei duble obîrșii, avea să crească nu doar vasta operă literară a fiului, ci și întreaga sa acțiune de pedagog cultural național.

A fost unul dintre colaboratorii marcanți ai lui Spiru Haret, ca reformator al bibliotecilor sătești, iar ca fondator al Societății Scriitorilor Români, a fost unul din legislatorii breslei. A fost și primul nostru scriitor capabil să se întrețină din scris. 


Abandonând  din motive etice Facultatea de Drept, a devenit un fel de avocat literar al poporului; Baltagul arată, admirabil, felul în care dreptul natural servește dreptul public, iar lumea arhaică, pastorală, îmbogățește lumea modernă. Și-a făurit, de la început, un limbaj de uz propriu, inimitabil, alimentat de dulceața limbii cronicărești a lui Neculce, de Eminescu și Creangă, dar și de scrierile bisericești bizantine. A tradus și adaptat texte din Viețile sfințilorPsalmii (pentru tălmăcirea cărora a învățat ebraica), dar și, prin franceză, scrieri clasice orientale: de la Halima la japonezul Ho-Jo-Ki sau la prima scriere în limba iakută, încorporată în micul roman Uvar.

vineri, 26 iunie 2020

Ziua Drapelului Național

26 iunie ,,ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL,,   -zi specială pentru români.
 Azi se împlinesc 172 de ani de la declararea oficială a TRICOLORULUI  ca drapel național.

joi, 25 iunie 2020

Clubul din Bibliotecă

Dacă ai peste 10 ani, te aștept să te alături  Clubului din Biblioteca Comunală Copalnic Mănăștur  ,, CodeDojo C.M. ,, un club de codare.

vineri, 29 mai 2020


Comunicat de presă
28.05.2020

Inițiativa națională “CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice” se extinde și în rețeaua de biblioteci publice din Maramureș, în ciuda pandemiei de coronavirus!

Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Maramureș, împreună cu filiala „Firiza” din Baia Mare și 4 biblioteci publice locale (Ulmeni, Rona de Sus, Copalnic-Mănăștur și Budești) se alătură  proiectului CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice, dedicat dezvoltării de competențe de programare vizuală și STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) în rândul copiilor din mediul rural.

Prin activitățile de formare și atelierele online organizate, proiectul deschide o fereastră către explorarea lumii digitale, cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare. Astfel, peste 1400 de copii din mediul rural, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Bibliotecile publice au un rol central în proiectul CODE Kids, facilitând învățarea tehnologiei și utilizarea internetului într-un mod practic.
“44% dintre elevii români de gimnaziu sunt la țară și aproape 50% dintre ei au luat în 2017 note sub 5 la Evaluarea Națională la matematică. Prin inițiativa CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice, rescriem viitorul copiilor din mediul rural și urban mic învățând, exersând și jucându-ne cu linii de cod. Cu resursele actuale și cu cele puse la dispoziție de partenerii care doresc să ni se alăture, plănuim să rescriem viitorul pentru 2000 de copii din satele și orașele mici ale României. Fundația Progress are însă în rețea aproximativ 1700 de biblioteci, tot atâtea locuri în care inițiativele CODE Kids pot prinde viață și susține dezvoltarea altor mii de copii.” – Ovidiu Ana, manager de proiect.
Despre proiectul CODE Kids
Inițiativa CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin, prin rezolvarea unor teme digitale creative. Importante centre de învățare și de inovare socială, bibliotecile au un rol central pentru învățarea tehnologiei și utilizarea internetului, într-un mod practic de către grupurile vulnerabile.
Prin acest proiect, Fundația Progress își propune să faciliteze un program pe termen lung de formare în competențe digitale pentru copiii aflați în mediile rurale și mic urbane, adesea izolate, printr-o abordare tip action learning. În acest moment, Fundația Progress coordonează 95 de cluburi de programare, care își desfăsoară activitatea în bibliotecile publice din tot atâtea localități rurale și mic urbane. Aici învață bazele programării și câștigă competențe STEM peste 1400 de copii.
Inițiativa CODE Kids este realizată cu sprijinul financiar al Romanian-American Foundation, în parteneriat cu SIMPLON România  și beneficiază de suportul oferit de rețeaua de biblioteci publice din țară, Orange, Societe Generale, Institutul Aspen România și CEZ România.
Despre Fundația Progress
Fundația Progress este o organizație nonguvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/ formării, incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le scalează apoi la nivel național, drept bune practici, folosind bibliotecile publice ca puncte focale de învățare și centrele de inovație socială, pentru a ajunge la orice grup social- în special la cele marginale.

Pentru informații:
·         Ovidiu Ana, Manager de Proiect CODE Kids România
email: ovidiu.ana@progressfoundation.ro
·         Andreea Dumitrescu, Coordonator Comunicare Progress Foundation
email: andreea.dumitrescu@progressfoundation.ro

Informații suplimentare pot fi găsite online la www.codekids.ro și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/CodeKidsRomania/  

Sistemul solar | Desene animate educative pentru copii | Mercur, Venus, ...

joi, 28 mai 2020

Clubul din Bibliotecă "CodeDojo C.M."

Biblioteca Comunală Copalnic Mănăștur a fost selectata pentru a face parte din proiectul național Code Kids-Copiii fac coding în bibliotecile publice.
Acest proiect presupune înființarea unui club de coding în bibliotecă, în care copiii și bibliotecarii din mediul rural  își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității prin rezolvarea unor teme digitale creative.
   Prin activitățile pe care le desfășoară acest proiect, copiilor li se deschide o oportunitate  de învățare și explorare a lumii digitale și încurajarea spre o carieră în tehnologie.
  Acest proiect este implementat de Fundația Progress care își propune să faciliteze  un program pe termen lung de formare în competențe digitale pentru copiii aflați în mediile rural și urban mic, izolate printr-o abordare  de tip action learning.

   Biblioteca Comunala Copalnic Mănăștur  a răspuns acestei provocări prin faptul că bibliotecarii  trebuie să ofere asistență informațională utilizatorilor  astăzi mai mult  ca și oricând în contextul actualei pandemii, așa ca  a luat ființă clubul de coding din Biblioteca Comunală Copalnic Mănăștur .

Clubul  ,, CodeDojo C.M. " are în componența sa 12 elevi din comunitate.


  Eforturile elevilor sunt răsplătite prin diplome și premii oferite de Fundația Progress.

  Mulțumesc pe această cale Fundației Progress, Simplon România și Bibliotecii Județene ,,Petre Dulfu,, Baia Mare.
  Felicitări copiilor implicați și aștept ca si alți copii să ni se alăture  acestui club de coding in care deocamdată ne întâlnim online.

 Pot să fiu contactată la numărul de telefon 0764 172 248 sau email: nicoleta.olah@yahoo.com.
Bibliotecar: OLAH NICOLETA