- Căsuţa din oală după o poveste populară.
- Această cărticică pentru cei mai mici cititori, o găsiți la Biblioteca Comunală Copalnic Mănăștur, unde vă așteaptă și alte cărticele interesante.
joi, 28 ianuarie 2021
Căsuța din oală - Povesti pentru copii | KikiRiki Loco
vineri, 22 ianuarie 2021
24 Ianuarie 2021-162 de ani de la UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE
Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Procesul a început odată cu adoptarea Regulamentelor Organice între 1831-1832 în Muntenia și Moldova, care stipulau necesitatea unificării politice, urmate de acorduri vamale între 1833 și 1835 și lichidarea posturilor vamale între cele două țări începând cu 1 ianuarie 1848, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a stăvilit pentru un timp ambițiile geopolitice ale imperiului rus la Dunărea de jos, fără a consolida efectiv imperiul Otoman de care depindeau principatele, ceea ce a creat un context favorabil realizării unirii.[1] Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.( text preluat De la Wikipedia).
miercuri, 20 ianuarie 2021
BIBLIOTECA COMUNALA COPALNIC MANASTUR,VA AJUTA SA UTILIZATI PLATFORMA DE VACCINARE- #ROVACCINARE
Daca doriti sa utilizati PLATFORMA de Programare pentru vaccinare impotriva COVID-19, dar nu stiti cum, aici gasiti tot suportul necesar:BIBLIOTECA COMUNALA COPALNIC MANASTUR.
In aceasta perioada, se face inscrierea persoanelor din categoria de varsta peste 65 ani si a persoanelor cu boli cronice, pentru vaccinarea impotriva COVID-19.
In comuna Copalnic Manastur, sunt persoane care fie nu au mijloacele necesare, fie au nevoie de ajutor in folosirea calculatorului sau a internetului, astfel eu ca si bibliotecar vin in ajutorul comunitatii cu acest SERVICIU.
Pentru a asigura conditiile de distantare necesare, este indicat ca persoanele care doresc sa beneficieze de acest serviciu, sa faca in prealabil o programare la numarul de telefon 0764172248 (bibliotecar OLAH NICOLETA).
joi, 14 ianuarie 2021
MIHAI EMINESCU prin ochii copiilor
Expoziție de desen, realizată de către elevii de la Școala și Grădinița Preluca Veche, la Biblioteca Comunală Copalnic Mănăștur.
Expoziție realizata de Școala Primară Cărpiniș
Nuferi galbeni îl încarcă,
Tresărind în cercuri albe
El cutremură o barcă.
Și eu trec de-a lung de maluri,
Parc-ascult și parc-aștept
Ea din trestii să răsară
Și să-mi cadă lin pe piept;
Să sărim în luntrea mică,
Îngânați de glas de ape,
Și să scap din mână cârma
Și lopețile să-mi scape;
Să plutim cuprinși de farmec
Sub lumina blândei lune –
Vântu-n trestii lin foșnească,
Undoioasa apă sune!
Dar nu vine... Singuratic
În zadar suspin și sufăr
Lângă lacul cel albastru
Încărcat cu flori de nufăr.
Pe la cuiburi se adună,
Se ascund în rămurele -
Noapte bună!
Doar izvoarele suspină,
Pe când codrul negru tace;
Dorm și florile-n grădină -
Dormi în pace!
Trece lebăda pe ape
Între trestii să se culce -
Fie-ți îngerii aproape,
Somnul dulce!
Peste-a nopții feerie
Se ridică mândra lună,
Totu-i vis și armonie -
Noapte bună!
miercuri, 13 ianuarie 2021
Mihai Eminescu -,, Luceafărul poeziei românești,,
Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 în Botoșani și a murit pe 15 iunie 1889 în București.
15 Ianuarie este ziua în care îl omagiem pe Mihai Eminescu -Luceafărul Poeziei Românești, personalitate marcantă în cultura română și universală și tot pe această dată marcăm ZIUA CULTURII NAȚIONALE.
Poetul a fost, al șaptelea copil al lui Gheorghe și Ralucăi Eminovici, mai târziu numele i-a fost schimbat în Eminescu de către Iosif Vulcan directorul revistei ,,Familia'' care a publicat primele versuri ale poetului.
Debutul său literar s-a produs la vârsta de 16 ani într-un moment trist, la moartea profesorului Aron Pumnul de unde și poezia ,,La mormântul lui Aron Pumnul'' publicată într-o broșură comemorativă.
A fost mereu orientat către natură și preocupat de modificările pe care le aduce fiecare anotimp de unde a avut inspirația pentru poeziile ca:
,, Fiind băiet păduri cutreieram''
,,Lacul''
,,Revedere'' etc.
Gustul pentru trecut, pasiunea pentru istoria națională, nostalgia pentru copilăria petrecută la Ipotești, melancolia și întoarcerea în natură sunt doar câteva caracteristici ale poeziilor sale.
,,Trăind în cercul vostru strâmt Norocul vă petrece,
Ci eu în lumea mea mă simt Nemuritor și rece''.
Versurile finale ale capodoperei romantice ,,Luceafărul '' sugerează antiteza dintre cele două lumi dar și puterea geniului de a se izola în lumea lui rațională, renunțând la sentimente.
Analizând perioada de creație a liricii eminesciene, aflăm că aceasta corespunde romantismului eminescian, ultima etapă a curentului literar considerat romantism târziu.
Viziunea poetului este reprezentată prin temele și motivele romantice invocate, imaginarul poetic îmbrăcând realitatea concretă într-o formă specific eminesciană.
Biblioteca Comunală Copalnic Mănăștur vă așteaptă cu un număr generos de cărți, ale gigantului om de cultură, scriitorul de geniu MIHAI EMINESCU.
luni, 11 ianuarie 2021
Astăzi este despre...,,MULȚUMESC,,
11 Ianuarie -Ziua Internațională a cuvântului ,,MULȚUMESC,,
Conform DEX cuvântul ,,MULȚUMESC,, este o interjecție, ce exprimă cuiva recunoștiintă pentru ceva sau ca răspuns la o urare, la un salut sau la un serviciu oferit etc.
Cuvântul ,,MULȚUMESC,, posedă calități magice.
Psihologii sunt de părere, că cuvintele de mulțumire sunt
,, mângâieri verbale,,
Când ți se mulțumește este bine să răspunzi astfel: Cu plăcere, nu ai pentru ce, pentru nimic, cu drag și eu îți mulțumesc.
Efectul magic al acestui cuvânt este leac pentru suflet.
Biblioteca Comunală Copalnic Mănăștur vă recomandă Cartea:
vineri, 8 ianuarie 2021
Invitație la lectură
Fiind ultimul weekend la sfârșit de vacanță, vă propun spre lectură o poveste specială, scrisă de R.J.Palacio-MINUNEA.
August este un băiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naște cu o teribilă diformitate facială. Pentru a-l proteja de privirile și vorbele răutăcioase ale oamenilor, părinții săi îl educă acasă, dar într-o zi hotărăsc că a venit vremea ca și odrasla lor să meargă la școală.
Minunea este o poveste emoționantă despre curaj și bunătate, despre integrare și acceptare, scrisă cu sensibilitate și umor.
,, NU JUDECA DUPĂ APARENȚE,, este ideea de la care pornește autorul.