marți, 29 iunie 2021

Să cunoaștem Natura în cadrul Atelierelor de vară- Șotron: ''România de Poveste"



 Astăzi invitați ai Bibliotecii Comunale Copalnic Mănăștur au fost preșcolarii Grădiniței Copalnic Mănăștur însoțiți de doamnele Educatoare Pop Delia, Filip Maria și   Morari Marișca.

Având în vedere situația actuală și vrând sa ne eliberăm de măști,  am ieșit în natură și anume la  iazul din curtea casei mele, unde le-am citit copiilor o poveste: Peștele curcubeu de Marcus Pfister.




Am admirat iazul cu pești multicolori, le-am dat mâncare peștilor și am  identificat soiurile de pești și culorile acestora.Printre peștii din iaz copiii au recunoscut o specie mai comună și anume crapul, sturionul și mai multe soiuri de pești japonezi.

Răspândirea crapului pe teritoriul Asiei îi este atribuită lui Genghis Khan.(cel mai mare cuceritor al tuturor timpurilor care  a pus bazele imperiului Mongol).  Acesta a plasat crapi în lacuri pe parcursul rutelor sale având ca scop asigurarea proviziilor de hrană pentru trupele sale.Undeva în timpul anului 1600, fermierii japonezi din regiunea Niigata au avut strălucita idee de a crește crapi viguroși și comestibili în aceleași bazine(iazuri) din care irigau culturile de orez, în acest mod suplimentându-și dieta bazata pe orez.

Mai multe  mutații coloristice-inițial roșu și alb au apărut între anii 1804-1830.

Pornind  de la acestea, japonezii au crescut crapi japonezi colorați în alb și roșu, foarte familiari astăzi.


În cadrul acestei activități am vorbit și despre importanta apei pe Pământ și soiurile de plante care cresc pe lângă ape,  importanța și utilizarea lor.
Am făcut și o clasificare a apelor curgătoare și stătătoare.
Am identificat cea mai mare apă curgătoare  de la noi din țară: Fluviul Dunărea.

La sfârșitul vizitei copiii au fost invitați să răspundă provocării de a nara o poveste sau o întâmplare, ceea ce s-a dovedit a fi un exercițiu de imaginație foarte bun și o sursă de amuzament general.
Mulțumesc doamnelor educatoare pentru această dimineață frumoasă!










vineri, 25 iunie 2021

Invitație la lectură

 


”Bibliotecara de la Auschwitz”- de Antonio G. Iturbe

”Bibliotecara de la Auschwitz” a spaniolului Antonio G. Iturbe a apărut la Editura Humanitas. Este o poveste fantastică şi plină de speranţă despre curajul de care dă dovadă o adolescentă și despre iubirea de cărți. Cartea se bazează pe povestea adevarată care o are în prim-plan de Dita, o tânără de 14 ani, ce locuiește în Blocul 31. Autorul povestește încercările fetei de a salva cu prețul vieții cele 8 cărți care constituiau biblioteca blocului, transformat în secret, într-o școală pentru copii din lagăr. Cărţile reprezintă pentru Dita şi pentru ceilalţi prizonieri o evadare din lumea dură în care sunt nevoiţi să trăiască. Cititorul află povestea Ditei şi a celorlalţi supraveghetori şi profesori din blocul 31, aspecte terifiante ale vieţii în lagărul de concentrare, pe unde trecea deseori doctorul Mengele. Fredy, supraveghetorul Blocului 31, este confidentul Ditei. O îndrumă și o ajuta să aibă grijă de cărți. Bătălia Ditei cu viața la Auschwitz începe în momentul în care Fredy, alături de alți profesori, sunt nevoiți să se mute în alt lagăr. Adolescenta continuă să împrumute cărți, punându-și viața în pericol, până când ea și mama ei, Liesl, sunt nevoite, alături de alți oameni, să parăsească lagărul. Dita lasă în Blocul 31 o parte din viața ei, cărțile, și încearcă să supraviețuiască războiului, adormind în fiecare seară cu gândul la biblioteca pe care a avut-o în grijă.
Adevărata Dita Kraus trăieşte și astăzi în Israel, viaţa ei reprezenând sursa de inspiraţie a autorului.

joi, 24 iunie 2021

Noaptea de sânziene

 Romanul Noaptea de Sânziene este romanul care sintetizează în paginile lui întrega gândire eliadescă a literaturii, aflându-se la confluența „direcțiilor” dezvoltate de Mircea Eliade de-a lungul timpului. Romanul se înscrie în formula romanului mitic, a romanului-roman, cum îi plăcea lui Eliade să-l denumească.

Acest minunat roman îl puteți împrumuta de la Biblioteca Comunală Copalnic Mănăștur.


marți, 15 iunie 2021

15 iunie 1889

 Astăzi se împlinesc  132 de ani de la trecerea în neființă a marelui nostru poet național MIHAI EMINESCU.

,,Stelele-n cer

Deasupra mărilor

Ard depărtărilor

Până ce pier"  ( Stele-n cer, M.Eminescu)





Aventurile lui HABARNAM

În Orașul Florilor, locuitorii săi prichindei au nume care spun totul despre talentele, ocupațiile și firile lor: Știetot, Pilulă, Șurubel și Piuliță, Limonada, Glonțișor, Acuarelă, Posibil și Probabil.

Este clar că HABARNAM nu știe nimic!

Degeaba încearcă să se facă muzicant, pictor, poet, șofer de curse...

Și totuși … te invităm să răsfoieşti aceste minunate cărţi la Biblioteca Comunală Copalnic Mănăştur şi să fii martorul transformării sale.




vineri, 11 iunie 2021

PUNGUTA CU DOUA CARTI- Si eu sunt ambasador al lecturii, bibliotecar OLAH NICOLETA

Fericire, zâmbete,speranță la un viitor mai bun...
Mulțumesc #OvidiuRo pentru oportunitatea de a fi ambasador al lecturii in acest minunat proiect
#Punguța cu două cărți!
Biblioteca Comunală Copalnic Mănăștur.





 

joi, 10 iunie 2021

 ,,Cărţile copilăriei lasă în noi, odată cu subiectul lor, imaginea locurilor și a zilelor în care le-am citit.'' (Marcel Proust).

Biblioteca Comunala Copalnic Mănăștur mulțumește Consilierilor Locali (USR PLUS} pentru Donația de 50 volume de la editura Arthur în valoare de 1618 lei.Cărțile vor fi înregistrate în cel mai scurt timp și oferite cititorilor.Mulțumim!!!